top of page

conceptontwerp

Een selectie van conceptuele kunstprojecten. Swipe/scroll voor het hele project, en klik op de afbeeldingen om ze op ware grootte te zien.

The Holland Hate Awards / 2020

Het klinkt misschien een beetje vreemd: haters belonen voor het bashen van anderen online. Je zou zeggen dat dit niet bepaald gedrag is dat we zouden moeten stimuleren. Helaas is het stimuleren en normaliseren van online haat precies wat er nu gebeurt. Veel mensen zoeken bewust naar haatcomments online. Ze vinden het grappig om te zien dat een beroemdheid op zijn plek wordt gezet, of het geeft ze een goed gevoel, wetende dat ze zichzelf nooit zo zouden laten gaan.

"Het geeft ons een gevoel van rechtvaardigheid wanneer we zien dat een beroemdheid op z'n plek wordt gezet." - Gaëlle Ouvrein, Universiteit Antwerpen.

 

Om te laten zien hoe absurd het is dat we online haat gebruiken om onszelf te vermaken, heb ik drie haters gelijkgesteld aan andere creatievelingen in de entertainmentindustrie. Zoals filmmakers de Oscars hebben en muzikanten de Grammy's, ontwierp ik The Holland Hate Awards voor de haters.

Want als we zoveel van hun creaties genieten, verdienen ze toch ook een plek in de spotlights?

 

Of niet? Hopelijk zette deze video je aan het denken en wil je iets doen om de normalisatie en verheerlijking van online haat tegen te gaan. Kijk op www.hollandhate.com voor een lijst met dingen die je kunt doen, en discussieer op het forum mee over het complexe onderwerp.

Vaardigheden: (ontwerp)onderzoek, conceptontwikkeling, schrijven, grafisch ontwerp, videobewerking.

Videografie: Stef Arends

Anker 1

The Right Words / 2018

In de vier jaar dat ik studeerde aan de Willem de Kooning Academie, ging ik altijd graag naar de wc. Het was een moment van rust, en nooit saai omdat er altijd zoveel te lezen was op de deuren. Grappen, zelfpromotie, uitspraken en vooral veel emotionele expressie. Studenten die proberen om te gaan met zenuwinzinkingen, op zoek zijn naar ondersteuning, of zelfs lijden aan depressies of eetstoornissen.

Ik vond het opvallend dat ik zoveel op de toiletdeuren las, maar met mijn klasgenoten amper over deze onderwerpen sprak. Was het toilet de enige plek op school waar we ons durfden te uiten? anoniem? Ik besloot er wat onderzoek naar te doen en kwam erachter dat vanwege de competitieve sfeer en de gemeenschappelijke faalangst de Willem de Kooning Academie op het gebied van geestelijke gezondheid van alle opleidingen in Rotterdam het slechtst scoorde.

 

Om een ​​open en eerlijkere sfeer op school te creëren, heb ik The Right Words gemaakt, een spel waarmee je poëzie kunt maken en dat je samen of alleen kunt spelen. Het laat je de voordelen van poëzie ervaren en kan een gespreksstarter zijn wanneer je samen speelt.

Het spel is niet persé gemaakt om problemen of gevoelens op te lossen, of om ze te laten verdwijnen, maar als een hulpmiddel dat je leert hoe je ermee om moet gaan. Je leert ze erkennen en ze voor een moment als iets moois te ervaren.

Ik heb The right Words met 42 studenten van de WdKA getest, en je kunt hun 20 gedichten en verschillende interpretaties lezen in de poëziebundel die ik heb gemaakt. Het laat zien dat er altijd verschillende manieren zijn om naar een situatie te kijken, hoe uitzichtloos die soms ook lijkt. De bijbehorende fotoserie diende als gespreksaanzet tussen mij en de deelnemers.

Vaardigheden: (ontwerp)onderzoek, conceptontwikkeling, schrijven, grafisch ontwerp, fotografie.

Anker 2
bottom of page